История

ОУ,,Отец Паисий” с.Габра съществува от учебната 1880/1881 год. сведения за неговото съществуване са по разкази на най-възрастните жители.

Първият учител е Петър Пешунов, който е обособил класна стая в кръчмата си.Самият той е обучавал децата,като ги е учил на четмо и писмо.

За построяването на училище са се включили всички жители .Всеки от тях е помагал с каквото може на доброволни начала ,,За да бъдат децата им грамотни, а не като тях прости”.

По това време през селото минал непознат майстор-медникар.Той бил възхитен,като ги видял с какво вдъхновение строят училищ, и изработил камбана.През 1940 г. медният глас  на камбаната запява за първи път през новата учебна година от този ден всяка сутрин приканвала учениците в новото училище.

Определен е патрона на училището,,Отец Паисий”.Училището става до седми клас.

През учебната 1954/1955г. директор става Стоян Богданлийски виден педагог и общественик.Под негово ръководство в училището се развива художествена самодейност-театрална,хорова,танцова и фанфарен оркестър.

Отбелязяна е 100 годишнина на училището. Сградата ,в която са се обучавали по това време не е разполагала с достатъчно класни стаи и затова през 1983 г. е пристроена допълнителна постройка.

От 2013 г. училището става защитено,в него се обучават и възпитават ученици от I до  VII клас.

 

Свържете се с нас

ОУ "Отец Паисий"

с. Габра, общ. Елин Пелин, ул. Христо Ботев No 16

Тел: 0893615025

Mail: u4ili6e@abv.bgФорма за контакт